Wyjście na randkę z drugą połówką powinno być wyjątkowym wydarzeniem, które zapamiętają obie osoby. To idealna okazja, aby spędzić czas razem. Czasami jest to spacer, innym razem wspólne wyjście do kina. Nie ma jednak wątpliwości, że wiele osób wciąż wybiera wspólną kolację w restauracji. Czy jednak w przypadku romantycznej randki wyjście na sushi będzie odpowiednim wyborem? Co warto wiedzieć o japońskiej kuchni? Podpowiadamy!  

Gdzie wybrać się na randkę?

Randkowanie bywa trudne! A zwłaszcza jeżeli nie do końca znamy potrzeby drugiej osoby. Zdarza się, że wspólne wyjście do kina okaże się fiaskiem, jeżeli wybierzemy nieodpowiedni film. Są jednak i takie wybory, które w tej kwestii można uznać za uniwersalne. To bezpieczne warianty zarówno w momencie, gdy jest to pierwsza randka, jak i w sytuacji, gdy znamy się z drugą osobą już bardzo długo. Jednym z takich pomysłów na wspólne romantyczne spędzenie wolnego czasu jest wybranie się do restauracji!

Mówi się, że przez żołądek do serca i jest to prawdą. Kiedy zjemy coś dobrego, to nasz humor automatycznie się poprawia. To oznacza, że łatwiej jest nawiązywać więzi czy po prostu zachowywać się swobodnie. Zanim jednak wybierzemy na randkę konkretną restaurację, upewnijmy się, że druga osoba lubi daną kuchnię. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnim czasie w tej kwestii szczególną popularnością cieszą się lokale serwujące sushi! Czy to rzeczywiście dobry wybór?

Restauracja sushi – zabierz tutaj swoją drugą połówkę!

Spróbowanie sushi dla wielu osób jest niesamowitym przeżyciem, wartym zapamiętania. To bez wątpienia jedna z tych kuchni świata, która zaskakuje nas smakami i nietypowymi połączeniami. Jeżeli jednak wybieramy sushi, to mamy świadomość, że samo jego jedzenie przypomina pewien rytuał, a to wydaje się ciekawym sposobem na niecodzienną randkę.  

Jedzenie pałeczkami, przegryzanie marynowanego imbiru czy picie świeżo parzonej, jaśminowej herbaty przenosi nas do zupełnie innego świata. Nie mamy tutaj standardowych sztućców, często talerzyki są znacznie mniejsze, a zestawy jedzenia serwuje się na bambusowych tacach. Trudno nie zauważyć, że randka w takim miejscu może być niezwykle ekscytująca!

Japońska kuchnia – co warto o niej wiedzieć?

Zanim spróbujemy japońskiej kuchni, warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Przede wszystkim słynie ona z jedzenia zarówno ryb, jak i owoców morza. Dopełnieniem są często wodorosty czy warzywa. Z mięs popularna bywa wołowina, ale jada się także drób. Smaczne opcje znajdą tutaj również wegetarianie. Wiele potraw podaje się konsumentom w formie surowej. Tutaj najczęstszym przykładem jest właśnie ryba występująca w sushi. Jednak nie tylko, ponieważ niektóre dania poddawane są smażeniu bądź gotowaniu.  

W przypadku kuchni japońskiej nic nie jest przypadkiem. Potrawy szykowane są w taki sposób, aby każdy element miał znaczenie. Wiele osób zauważa również, że serwowane posiłki bywają niezwykle kolorowe. Tak, również i aspekt wizualny jest istotny w przypadku sushi, co w efekcie sprawia, że zachwycamy się tym, co zostało podane na talerzu.  

Niezwykle kluczowe jest natomiast wybieranie świeżych i zdrowych produktów. Z tego względu jada się na przykład surową rybę, która pozostaje smaczna i nie wywołuje problemów z samopoczuciem. Często stawia się również na sezonowe produkty, ponieważ to właśnie one sprawiają, że kuchnia staje się wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju.

Jak jeść sushi?

Nie każdy wie, że sushi możemy jeść nie tylko pałeczkami. Oczywiście jest to forma szczególnie polecana i tradycyjna, jednak zrozumiałe jest, że nie każdy ma umiejętności, dzięki którym złapie wybrany kawałek poprzez wykonanie zaledwie jednego ruchu, a następnie przeniesie go do ust. Tym osobom, które mają problem z obsługiwaniem pałeczek, zaleca się jedzenie sushi przy użyciu rąk. Upewnijmy się jednak, czy zostały one odpowiednio oczyszczone przed takim posiłkiem.  

Nie używa się tutaj tradycyjnych sztućców, takich jak widelce czy noże. Można również zauważyć, że zastawa stołowa wygląda nieco inaczej. Niewielka miseczka odpowiednia do nalania sosu sojowego, podstawki odpowiednie do odłożenia pałeczek czy mniejsze talerzyki, na które nakładamy kawałki sushi.  

W trakcie poznawania nowych smaków warto przegryźć odrobinę imbiru marynowanego. To właśnie on odpowiedzialny jest za oczyszczanie kubków smakowych. Co więcej, dla osób, które lubią nieco ostrzejsze potrawy, idealnym wyborem będzie wasabi. Jest to chrzan japoński o niezwykłej intensywności, dlatego warto uważać z nabieraną na kawałek sushi ilością.  

Co jeszcze warto wiedzieć o tym specyficznym rodzaju potraw? Nie poleca się zbyt głębokiego moczenia kawałków sushi w sosie sojowym. Ma być on jedynie dodatkiem, a nie smakiem dominującym. Niewątpliwie najważniejszym elementem jest tutaj odpowiednio przygotowany i doprawiony octem ryż. Ma on nieco kleistą konsystencję, dzięki czemu idealnie spaja składniki razem z nori.