Płatki owsiane i płatki orkiszowe goszczą w naszej kuchni już od lat. Coraz większa liczba osób przekonuje się o tym, jak wiele możliwości kulinarnych staje się dostępnych właśnie przy użyciu tych składników – a co więcej, nie trzeba posiadać do nich wybitnych zdolności. Jeżeli jednak dopiero planujesz włączyć płatki do swojego jadłospisu, możesz się zastanawiać, które z nich są lepsze. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu, ale spora część z nas nierzadko poszukuje uniwersalnych rozwiązań. W takim razie co smaczniejsze: płatki owsiane czy płatki orkiszowe? Które z nich mogą zainspirować do powstania licznych potraw czy przekąsek?

Płatki owsiane – smak i dostępność

To, co trzeba przyznać już na samym początku, to fakt, że płatki owsiane zyskały zdecydowanie większą popularność. W końcu kto z nas nie zna owsianki, czyli śniadania, które możemy przygotować dla siebie w różnorodnych wersjach? Dodatkowo płatki owsiane są łatwo dostępne – znajdziemy je w każdym markecie, i to w kilku wariantach, ponieważ zwykle mamy do wyboru płatki błyskawiczne, górskie oraz klasyczne.

Jeżeli wcześniej nie mieliśmy okazji spróbować płatków owsianych, warto pamiętać, że same w sobie raczej nie będą one stanowiły posiłku szczególnie przyjemnego dla naszego podniebienia. Ich smak jest co prawda lekko słodki, ale także mączny, co oczywiście wynika bezpośrednio z faktu, że są produkowane z ziaren owsa. Dlatego też trzeba mieć na uwadze, że są one dodatkiem lub podstawą śniadań, wypieków czy prostych potraw, a jednocześnie nie są dominującą częścią ogólnego smaku wybranego dania.

Co ciekawe, płatków owsianych nie musimy zawsze gotować. Wspomniane płatki błyskawiczne występują właśnie w formie przetworzonej, wobec czego nie musimy poddawać ich gotowaniu. Ale nawet w przypadku pozostałych odmian nierzadko wystarczy zalanie ich gorącą lub ciepłą wodą, a następnie pozostawienie na noc. O poranku będą już gotowe do spożycia, oczywiście po tym, jak już dodamy do nich inne wybrane składniki.

Jak wykorzystać płatki owsiane?

Jak już zdążyliśmy podkreślić, płatki owsiane mogą być wykorzystane na wiele różnych sposobów. Najchętniej wybieraną opcją jest wspomniana już owsianka, czyli niezwykle popularne i syte śniadanie. Wariantów owsianki jest całe mnóstwo. Możemy przygotować ją na zimno, np. w słoiku, dodając mleka, dżemu i ulubionych owoców. Całość wystarczy odstawić do lodówki na noc, a rano mamy gotowy posiłek, który z łatwością można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Oprócz tego owsianka może występować także w formie pieczonej i oczywiście gotowanej – na wodzie lub mleku. Pod względem dodatków nie musimy się ograniczać. Mogą to być świeże lub mrożone owoce, syropy, sosy, inne płatki, granola i koniecznie przyprawy, tak jak np. cynamon.

Oprócz tego z płatkami owsianymi możesz przygotować:

• proste i szybkie ciasteczka z dodatkiem orzechów;

• wybrane smoothie – dorzucenie łyżki płatki owsianych sprawi, że jego konsystencja będzie gęstsza, a koktajl stanie się bardziej syty;

• różnorodne desery w pucharkach;

• pieczone batoniki owsiane z suszonymi owocami, które będą stanowić świetną przekąskę.

Jak smakują płatki orkiszowe?

Płatki orkiszowe swoim wyglądem do złudzenia mogą przypominać płatki owsiane, choć są wytwarzane z innego rodzaju zboża – orkiszu, czyli specjalnej odmiany pszenicy. W smaku są słodsze i nieco orzechowe, co sprawia, że będą one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Jeżeli preferujesz słodkie śniadania, dobrze mieć pod ręką właśnie płatki orkiszowe, które łatwo wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Jeżeli zdecydujesz się na ich ugotowanie, płatki orkiszowe zachwycą Cię przyjemnym, zbożowym zapachem, który z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Warto tutaj zwrócić uwagę, że podobnie jak płatki owsiane występują one w różnorodnych wersjach. Te klasyczne przeznaczone są właśnie do gotowania, ale w sklepach nie brakuje też wariantów bardziej przetworzonych, np. prażonych, dzięki czemu zyskują chrupkość, a smak jest bardziej głęboki.

Produkcja płatków orkiszowych nie należy do najprostszych procesów. Najpierw konieczne jest ich dokładne wyłuskanie, a później oczyszczenie. Następnie poddawane są namaczaniu, tak by uzyskały odpowiednią wilgotność, nierzadko są również podgrzewane. Dopiero na końcowym etapie są spłaszczane i nabierają znanej nam formy. Jest to jednak gra warta świeczki, bo właśnie dzięki temu uzyskamy tak wdzięczny dodatek do przekąsek i dań.

Płatki orkiszowe – wykorzystanie

Tak samo jak płatki owsiane, płatki orkiszowe dają nam szereg różnych możliwości pod względem opcji śniadaniowych. Z ich dodatkiem także możemy przygotować sobie owsiankę, którą przyprawimy w ulubiony sposób i uzupełnimy poprzez dodanie sezonowych owoców, takich jak chociażby borówki, maliny czy truskawki. W formie surowej lub prażonej z powodzeniem mogą stać się podstawą muesli, a jeśli nie do końca odpowiada nam taki rodzaj śniadania, płatki orkiszowe możemy także zapiec w piekarniku, np. z dodatkiem rodzynek, orzechów i miodu.

Płatki orkiszowe mogą też zostać wykorzystane jako:

• chrupiąca kruszonka na wypieki;

• baza dla pysznych ciasteczek z owocami czy czekoladą;

• część mąki, którą użylibyśmy do upieczenia chleba czy muffinek.